Sovhörlurar

Hitta de sovhörlurar som passar dig bäst – snabbt och enkelt. Börja med att läsa vår köpguide för att sedan förkovra dig i våra tester och recensioner.

Visa testvinnare
Nyhetsbrev

Testvinnare

Bäst-i-test
 

Bose Sleepbuds 2

Bose
4,4/5
  • Styrs genom smidig app
  • 30 specialanpassade ljud
  • Användartestad sömnteknik
  • 10 timmars batteritid
  • Utmärkt passform
A
 

SleepPhones

SleepPhones
4,3/5
  • Pannband med hörlurar
  • Tål maskintvätt
  • Tunna, mjuka och bekväma hörlurar
  • 5-10 meters räckvidd
  • Tre storlekar
A
Innehåll [ visa ]

Sovhörlurar

Letar du efter sovhörlurar för att somna på ett ljuvligare sätt, har du hittat rätt. På grund av att de hjälper människor att somna lättare, något som i dagens stressade tidevarv är guld värt, har de ökat i popularitet under de senaste åren. Exempelvis har det välrenommerade företaget Bose börjat tillverka sina egna varianter. Därför har vi sammanställt de bästa sovhörlurarna som vinns på marknaden. Baserat på samlade recensioner har vi gjort en överskådlig topplista så du enkelt kan göra ditt val. Oavsett om du vill lyssna på en podcast eller din favoritlåt innan du somnar, eller om du föredrar att ha naturläten i lurarna, har vi vad du letar efter.

Dessutom har vi skrivit en komplett guide om allt du behöver veta för att göra ett så välinformerat köp som möjligt. Därför rekommenderar vi att börja med att läsa guiden som hjälper dig vad du ska tänka på, samt fördelar och nackdelar. Vidare är det viktigt att påpeka att denna typ av hörlurar även kallas Sleep Phones, så bli inte förvirrad om du ser denna benämning istället för sovhörlurar.

Så väljer du sovhörlurar

För det första är sovhörlurar ett något flytande begrepp. Orsaken är att det finns pannband med inbyggda hörlurar som gör att du slipper ha in-ear som pressar mot kudden och således försvårar insomningen. Därtill finns det modeller med och utan sladd – så vad ska du välja egentligen? Vi förstår att det kan vara förvirrande. Därför har vi nedan skrivit en checklista över vad du ska tänka på när du väljer sovhörlurar nedan.

1. Batteritid

De flesta sover mellan 6-10 timmar per natt. Sålunda måste sovhörlurarna du väljer ha ett batteri som är tillräckligt bra att hålla hela natten. Många tror att syftet endast är att somna och därför är batteritiden inte så viktigt, men tänk dig att du vaknar upp mitt i natten och behöver somna om, och du till din fasa märker att batteriet är slut – vad gör du då? Av den anledningen ska du endast välja de modeller som har en speltid på minst 10 timmar.

sovhörlurar

2. Trådlöst eller ej – det är frågan

När du står i akt att köpa ett par sovhörlurar kommer du snabbt bli varse om att det finns två huvudkategorier: trådlösa och de med sladd. Medans de trådlösa tillåter dig att röra dig ledigt under natten, är de med sladd mer begränsade till sladdlängden. Följaktligen är trådlösa sovhörlurar dyrare än de med sladd, men samtidigt kräver de bluetooth vilket tarvar mer batteritid. Trots detta rekommenderar vi den trådlösa varianten trots att du behöver betala mer, med tanke på att sömnen är så otroligt viktigt för ens välbefinnande.

Vidare finns det en enorm risk med trådbundna modeller. Det finns flera dokumenterade fall om människor som varit nära att strypas under natten då sladden slingrat sig runt halsen och blockerat blodcirkulationen till huvudet. Därför ska du vara extremt vaksam skulle du ändå välja en modell med sladd.

3. Pannband eller öronsnäckor

Antingen kan du välja klassiska öronsnäckor, även kallade in-ear hörlurar; eller pannband med inbyggda hörlurar. Väljer du de med pannband kan du även träna med dem vilket är ett stort plus. Däremot måste du välja en högkvalitativ modell då de billigare sovhörlurarna med pannband lätt glider av huvudet när du vrider på dig. Å andra sidan så kan öronsnäckorna göra ont när de trycks mellan kudden och ditt öra, så det finns nackdelar och fördelar med båda modellerna. Summa summarum är att du aldrig ska köpa ett par billiga modeller från en okänd tillverkare – det kommer bara leda till besvikelse. Tvärtom rekommenderar vi att lägga några extra hundralappar på en bättre modell som har bättre passform och sitter stabilt under hela natten.

sovhörlurar pannband

4. Sovposition

En faktor som få nämner är att du ska välja sovhörlurar utifrån vilken position du har när du sover. Antingen är du sidosovare, ryggsovare eller bådadera – d.v.s. att du tenderar att rulla runt en hel del under nattens gång. Eftersom alla människor sover på olika sätt är det viktigt att du väljer en modell utifrån hur just du sover. Annars kommer pannbandet eller öronsnäckorna röra på sig till den grad att du väcks mitt i sömnen – något som man givetvis vill undvika.

För att förenkla ditt val har vi därför listat de vanligaste sovpositionerna så du kan identifiera vilken typ av sovhörlurar som kommer passa dig bäst.

5. Ljudkvalitet

Fastän ljudkvalitet är en faktor som hamnar högst på prioriteringslistan för de flesta som ska köpa hörlurar i allmänhet, är det inte lika viktigt när det gäller sovhörlurar. Många är av uppfattningen att ljudet måste vara lika bra som det i HiFi-hörlurar, men det är alltså inte sant. Istället är det viktigaste passformen, bekvämligheten och batteritiden – inte ljudkvaliteten. Följaktligen behöver du inte betala lika mycket pengar som om du hade köpt ett par vanliga hörlurar.

Det enda du behöver tänka på med ljudet är att det inte ska finnas brus i ljudbilden eller något liknande som kan störa din sömn. I övrigt behöver du inte lägga mycket energi på denna faktor.

Ljudet i sovhörlurar är långt ifrån den viktigaste faktorn. Fokusera istället på passform, bekvämlighet och batteritid.

6. Kostnad

En enorm fördel med sovhörlurar är att de är avsevärt billigare än t.ex. träningshörlurar, in-ear hörlurar och trådlösa hörlurar. Till exempel kostar ett pannband endast några hundralappar i dagsläget – något som är högst prisvärt. Dock finns det särskilda öronsnäckor, som t.ex. Bose SleepBuds 2 som kostar över tusenlappen, men det är mer av ett undantag än en regel. Med det sagt är det alltid bättre att investera några extra hundralappar om du står i valet och kvalet mellan två olika varianter. Anledningen är att ju dyrare sovhörlurarna är, desto högre kvalitet kommer de ha, vilket i sin tur leder till en längre livslängd.

Fördelar med sovhörlurar

Det finns många fördelar med sovhörlurar. För det första slipper du bli arg över dina grannars oväsen då du enkelt kan utestänga ljudet från omgivningen. För det andra är det perfekt för dig som har en snarkande partner. För det tredje är det utmärkt att ha med sig på flygplan, tågresor eller ett hotellrum. Förutom nämnda fördelar har vi nedan listat de områden som sovhörlurar på olika sätt underlättar din vardag.

Nackdelar med sovhörlurar

Nu när du är införstående med fördelarna är det hög tid att även informera om nackdelarna med sovhörlurar. Trots att fördelarna överträffar nackdelarna finns det likväl några negativa aspekter med sovhörlurar som du måste vara varse om. Annars är det omöjligt att få en objektiv bild. Därför ska du noggrant läsa igenom varje punkt nedan för att veta vad det är för hörlurar du faktiskt köper.

Ovanstående nackdelar måste du ta på fullt allvar. Därför rekommenderar vi att testa dig långsamt fram. Börja med att sova med en öronsnäcka i ena örat, med låg volym, för att natten efter testa med båda öronsnäckorna på något högre volym. Märker du att hörselgångarna blir torra så beror det som sagt på att sovhörlurarna blockerar öronvaxet från att komma ut, varpå du bör ta ett uppehåll på några dagar innan du börjar använda dem igen.

Lyssningstips till sovhörlurar

Mängder av besökare kontaktar oss varje månad för att fråga vilken musik eller vilka podcast som är bäst lämpade för sovhörlurar. Trots att detta är subjektivt – somliga föredrar lugn, instrumentell musik medan andra hellre lyssnar på podcasts – finns det några specifika insomningspoddar som otvivelaktigt hjälper människor att sova bättre. Därför har vi nu listat våra rekommendationer så du kan få lite inspiration och tips.

Podcasts till sovhörlurar

Somna med Henrik

Somna med Henrik är en podcast som är extremt omtyckt. Den drivs av Henrik Ståhl som har en sammetslen, mild och lugn röst som får vilken person som helst att slappna av. Han berättar tillräckligt spännande historier för att fånga din uppmärksamhet, men inte så pass spännande att du inte kan sluta lyssna. Därför är det vårt förstaval som vi rekommenderar våra besökare att lyssna på i sina sovhörlurar. Låt Henriks röst skänka dig det lugn som krävs för att somna snabbare, och sova bättre.

Sov med mig

Sov med mig är ytterligare en så kallad insomningspodd. Här är det en kvinna vid namn Lisel Humla som instruerar dig på ett rogivande sätt och får dig att slappna av till den grad att du somnar obemärkt. Det finns många avsnitt att välja så du kommer garanterat att hitta något som passar dig.

Vitt brus-appar till sovhörlurar

Vill du inte lyssna på podcasts i dina sovhörlurar så kan du använda appar som genererar vitt brus istället. Vitt brus är ett typ av ljud som får hjärnan att fokusera utan att överväldigas av bruset, precis som en bordsfläkt eller regn mot fönsterkarmen. Eftersom många har vittnat om hur effektivt vitt brus är har flera appar utvecklats för både Apple och Android. Vår favorit är Vitt brus HQ som har över 100 olika ljud att välja mellan.

Naturljud från Spotify

Sist men inte minst finns det flera spellistor på Spotify innehållandes olika naturljud som t.ex. vågskvalp, porlande vatten och åska. Detta är ett utmärkt alternativ för dig som inte vill lyssna på vare sig podcasts eller vitt brus i dina sovhörlurar. Sätt på ett valfritt naturljud och låt det spela i bakgrunden medan din fantasi svävar iväg och får dig att somna på ett harmoniskt och tryggt sätt.

Alternativ till sovhörlurar

Fastän sovhörlurar är ett utmärkt sätt att blockera ljud som stör din sömn, finns det flera alternativ för att utestänga ljud under natten. Till exempel kan du använda klassiska öronproppar. Men det finns även moderna appar med naturljud som t.ex. vattenfall och vinterstormar, som skänker ett lugn och gör det lättare att sova. Så vill du inte spendera pengar på hörlurar rekommenderar vi nedanstående alternativ.

sovhörlurar test

Jämför liknande hörlurar

NamnBasLjudBrusred.KomfortVärde
Bose Sleepbuds 2
10
10
9.0
10
9.5
SleepPhones
9.0
9.5
9.0
10
9.5

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
Bli först med senaste nyheter, trender och förhandsbokningar.