Testvinnare

 

Sennheiser HD 560S

Sennheiser
4,7
 • Utmärkta head-fi hörlurar
 • Exakt och neutral ljudbild
 • Linjärt frekvensomfång
 • Suverän komfort (velour-kuddar)
 • Lättviktare med öppen konstruktion
 • Vadderad huvudbygel
 • 6,3 mm stereo-jack-kontakt
 • Saknar inbyggd mikrofon
 • Kan ej styras från mobilen

i samarbete med PriceRunner

Nyhet
 

Philips Fidelio X3

Philips
4,6/5
 • Vinnare av IF Design Award 2020
 • Membran med flera plymerlager
 • HiFi hörlurar med utsökt ljud
 • Extremt bekväma
 • 15-gradig vinkel på kåporna
 • Perfekt resonans

i samarbete med PriceRunner

Innehåll [ visa ]

Hörlurar med sladd

Tvärtemot vad många tror så har hörlurar med sladd i regel bättre ljud än trådlösa hörlurar. Anledningen är att ljudsignalerna färdas betydligt fortare i en sladd än via Bluetooth. Följaktligen uppstår ingen latens heller – något som alltid är fallet annars. Dessutom är hörlurar med sladd billigare än dem utan, vilket är en av orsakerna till varför så många konsumenter väljer att köpa dem.

Vidare slipper du tänka på batteritiden eftersom det inte finns något batteri i hörlurar med sladd – såtillvida de inte har aktiv brusreducering. Följaktligen behöver du inte oroa dig över att batteriet ska ta slut medan du befinner dig på löpturen, promenaden eller i kollektivtrafiken.

Men behöver du tänka på innan ditt köp? Och vilka för- och nackdelar finns det med och utan sladd? Det, och mycket mer, kommer vi gå igenom i denna köpguide.

hörlurar med sladd

Typer av hörlurar med sladd

Så väljer du hörlurar med sladd

Innan du köper hörlurar med sladd finns det några saker du ska tänka på. För det första finns det faktiskt trådlösa hörlurar med sladd för dig som vill ha både och. För det andra måste du ha konstruktionens kvalitet i beaktande – både yttre och inre komponenter. För det tredje måste du välja mellan en kort eller lång sladd beroende på ditt syfte. Utöver detta har vi nedan listat det viktigaste du behöver tänka på för att göra ett så välinformerat val som möjligt.

1. Trådlösa hörlurar med sladd

En faktor du måste känna till är att det finns trådlösa hörlurar med sladd. Trots att detta låter motsägelsefullt är det inte så konstigt. Det är nämligen så att många användare vill ha möjligheten att både koppla in och koppla ur sladden när det krävs. Således kan hörlurarna förvandlas till trådlösa hörlurar, och vice versa. Detta är något som exempelvis Marshall och Bose erbjuder till sina kunder. På så vis kan du koppla in sladden så fort batteriet laddats ur. Därmed får du en backup som kan rädda löpturen.

Däremot har dessa modeller ofta en usel batteritid eftersom de förlitar sig på att användarna börjar använda sladden när batteriet väl tar slut. Så låt dig inte luras av denna till synes utmärkta lösning, utan läs produktbeskrivningen noggrant för att ta reda på exakt hur mycket batteritid dem har.

 • Trådlösa hörlurar med sladd är perfekt att använda, för om batteriet tar slut kopplar du bara in sladden varpå du kan fortsätta lyssna.
 • Batteritiden tenderar att vara lägre på dessa lurar, så var vaksam och läs specifikationen noggrant.
trådlösa hörlurar med sladd

2. Konstruktion

Hörlurar med sladd är som mest tillgängliga i kategorierna in-ear, on-ear och over-ear. Detta innebär att konstruktionens slittålighet och robusthet varierar beroende på vilken typ väljer. De flesta in-ears exempelvis, är betydligt skörare än over-ears – inte alltid, men alltsomoftast.

Kort sagt har over-ear bäst kvalitet eftersom kostnaden brukar vara högre – något som rättfärdigas genom lurarnas livslängd, ljudkvalitet och komfort.

Väljer du hörlurar med sladd som over-ear modell måste du dels kontrollera kvaliteten på öronkåporna, dels huvudbygeln. Orsaken är att de billiga modellernas komponenter sitter något löst, vilket gör att lurarna skramlar när du skakar dem. Detta är givetvis inte bra och något du ska hålla utkik för.

Förutom själva hörlurarna är sladdens konstruktion också viktig. Det finns allt från billiga gummisladdar till guldmelerade och guldpläterade sladdar; och ju bättre sladd du väljer desto högre ljudkvalitet.

Oavsett vilka hörlurar med sladd du köper så rekommenderar vi dig att säkerställa de interna komponenternas kvalitet. Annars kommer ljudet bli lidande.

 • Känn på lurarna innan du köper dem så du kan kontrollera hur bra konstruktionen är.

3. Kort eller lång sladd

Längden på sladden är ytterligare en faktor som många konsumenter glömmer bort. De tror att alla sladdar har en standardlängd, vilket gör att de inte spenderar en sekunds tankekraft till sladdlängden. Men så är det alltså inte. Varje hörlur med sladd har olika längder; somliga sladdar är 2 meter långa medan andra endast mäter 50 cm.

Vidare finns det TV-hörlurar med sladd vars längd är över 8 meter. Således fluktuerar sladdlängden friskt beroende på vilken modell du väljer. Just därför är det så viktigt att du funderar hur lång den ska vara baserat på ditt syfte.

Om du endast ämnar använda hörlurarna till vardags, inkopplade till din iPhone, Samsung eller Huawei-telefon, så behöver sladden endast vara 1 meter lång. Blir den för lång så kommer du behöva vika ihop sladden och förvara den i fickan, vilket snabbt kommer leda till irritation och trassel.

Men om du vill kunna ligga och koppla av i soffan eller sängen medan du lyssnar på musik, och vill koppla in lurarna till en högtalare längre bort, då krävs det en betydligt längre sladd på 5-10 meter. Sålunda måste du välja en kort eller lång sladd beroende på hur du tänker använda lurarna.

 • Välj en kort eller lång sladd baserat på hur du tänker använda hörlurarna.
 • TV-hörlurar med sladd måste vara längre än du tror.

5. Hörlurar med sladd med mikrofon

Har du nån gång pratat i telefon medan det blåser ordentligt så vet du hur svårt det kan vara för samtalspartnern att tydligt höra din röst. Detta får följden att du måste repetera dig, prata högre och högre för att tillslut behöva lägga på och ringa upp senare när du är inomhus.

Genom att välja hörlurar med sladd med mikrofon slipper du detta problemet. Men det är också utmärkt för dig som behöver ett gaming headset eftersom det tarvar en kristallklar kommunikation för att spelsamarbetet ska fungera bra.

Antingen väljer du ett par hörlurar med sladd med inbyggd mikrofon, eller en extern boom-mikrofon. Den senare tenderar att ha ett bättre ljud, men samtidigt tycker inte många det är lika stilrent som en inbyggd mikrofon. Därför ska du väga dessa faktorer jämte varandra, d.v.s. estetik vs samtalskvalitet.

 • Välj mellan inbyggd eller extern boom-mikrofon.
hörlurar med sladd och mikrofon

Fördelar med hörlurar med sladd

Fördelarna med hörlurar med sladd är bland annat att priset är betydligt lägre än trådlösa modeller. Därtill är ljudkvaliteten högre eftersom signalera färdas fortare via sladd än via Bluetooth. Men det finns betydligt fler påtagliga positiva aspekter, vilka vi har listat nedan:

 • Pris
  Hörlurar med sladd är i regel billigare än trådlösa hörlurar. Därför passar det dig som har en begränsad budget men ändå vill ha bra ljud. Däremot finns det trådbundna modeller som är dyra, men dessa angränsar till HiFi-hörlurar vilket är en helt annan kategori. Orsaken till varför de är billigare är för att den trådlösa Bluetooth-teknologin kostar mer pengar än vad det kostar att tillverka en sladd i vilken ljudvågorna färdas.
 • Ljudkvalitet
  De flesta audiofiler köper aldrig trådlösa hörlurar. Detta kommer som en chock för många, men faktum är att trådbundna modeller använder sig av en analog signal. Detta innebär att de kan hantera mer data än Bluetooth vilket leder till en bättre ljudkvalitet i slutändan. Latensen med Bluetooth gör helt enkelt att signalerna inte kommer fram tillräckligt fort – något man inte kan säga gällande hörlurar med sladd.
 • Användningsområde
  En av de bästa fördelarna är att du kan koppla in hörlurar med sladd till vilken annan ljudkälla som helst. Det enda som krävs är att det finns ett 3,5 mm-uttag. Således kan du koppla in sladden till en bärbar dator eller en klassisk MP3-spelare. Trots att många mobiltelefoner i skrivande stund har valt att ta bort deras 3,5 mm-uttag, finns det adaptrar man kan köpa för att det ska fungera likväl med sladd. På så vis får du alltså fler användningsområden.
 • Batteri är ett minne blott
  Problemet med många hörlurar i allmänhet är att de har en låg batteritid. Följaktligen behöver du ladda lurarna stup i kvarten. Genom att välja hörlurar med sladd slipper du detta eftersom det inte finns något batteri i dem. Orsaken till varför hörlurar använder batterier är för att möjliggöra trådlös anslutning via Bluetooth, och nu när den inte behövs längre så är batteriet ett minne blott. Således behöver du aldrig längre tänka på att batteriet kan ta slut när du befinner dig på långpromenaden eller joggingrundan.

Nackdelar med hörlurar med sladd

Nu när du har kännedom om fördelarna är det hög tid att gå igenom de negativa aspekter som hörlurar med sladd har. Fastän det inte är många så är det likväl viktigt att du känner till dem så du kan väga för- och nackdelar mot varandra. Annars blir det i princip omöjligt att skapa sig en objektiv bild.

 • Kabel
  Det kan tyckas konstigt att just sladden är nackdelen med hörlurar med sladd. Men det är ett ofrånkomligt faktum att sladden ofta kommer i vägen, fastnar eller trasslar. Därmed är sladden ofta anledningen till mycket irritation. I synnerhet om du använder hörlurarna för träning. Det viktigaste är att du inte använder lurarna om du går i skogen eller åker bil med hög hastighet medan sladden fladdrar, för i värsta fall kan sladden fastna i nånting vilket gör att den kan vira sig runt halsen. Så var försiktig!

Om skribenten

Niklas Ivarsson
Niklas är utbildad ljudtekniker och har ägnat stora delar av sitt arbetsliv i Sveriges största studios som t.ex. Cheiron. Dessutom byggde han sitt första hemmabiosystem när han var 13 år gammal.
Läs mer från Niklas Ivarsson

Jämför liknande hörlurar

NamnBasLjudBrusred.KomfortVärde
Sennheiser HD 560S
9.0
9.5
8.5
10
9.0
Philips Fidelio X3
9.3
9.6
9.5
10
9.8