Testvinnare

Då det just nu bara finns ett par hörlurar för simning finns det således bara en testvinnare. Så fort fler varumärken börjar prioritera vattentäta hörlurar som fungerar i bassänger kommer vi utöka vår lista successivt.

 

AfterShokz Aeropex

AfterShokz
4,8/5
 • Open-ear hörlurar
 • Ny benledningsteknik
 • Speciellt avsedda för simning
 • Utmärkt passform som inte ramlar ur
 • Hör omgivningen samtidigt
 • Även utmärkta för löpning
 • Ljudkvaliteten är inte den bästa
 

AfterShokz Xtrainerz

AfterShokz
4,6/5
 • Benledningsteknologi
 • MP3-hörlurar
 • Internminne på 4 GB
 • Stöd för MP3 & WMA-format
 • Trådlösa
 • Går ej att ansluta till telefon
Innehåll [ visa ]

Hörlurar för simning bäst-i-test

Vare sig du är en professionell tävlingssimmare eller en hobbysimmare som täcker några hundra meter i bassängen per vecka, behövs ett par stabila, kvalitativa och estetiskt tilltalande hörlurar för simning. Vidare finns det dessvärre i skrivande stund väldigt få vattentäta hörlurar som inte trillar ur eller förlorar sin bluetooth-anslutning under vattnet. Av den anledningen har vi valt att utesluta alla hörlurar för simning som inte håller måttet. Orsaken är att vi inte vill rekommendera något som inte är av den kvalitet våra besökare förtjänar. Därför finns i dagsläget bara ett par hörlurar som kvalificerar sig in på vår lista, och det är JBL Endurance Jump.

simma med hörlurar

I vår lista över träningshörlurar finns några vattentäta hörlurar men de klarar inte av att befinna sig under vattenytan och bibehålla ljudkvalitén och anslutningen till Bluetooth.

JBL har under lång tid legat i framkant när det gäller innovation och estetik för hörlurar. Dessutom åtnjuter dem ett gott renommé och ett högt genomsnittligt kundbetyg. Fortsättningsvis finns JBL Endurance Jump i två färger: svart och grön. Dessa varianter har vi listat nedan.

Så väljer du vattentäta hörlurar för simning

Innan du köper hörlurar för simning finns det några faktorer du måste känna till. För det första måste du välja rätt kapslingsklassning eftersom det finns skillnader mellan vattentäta och vattenresistenta lurar. För det andra ska passformen vara hårt åtsittande så de inte ramlar av medan du simmar. För det tredje är batteritiden en enormt viktig faktor så lurarna inte laddas ur mitt i simningen. Utöver dessa faktorer har vi nedan listat det viktigaste du måste tänka på för att göra ett så välinformerat val som möjligt.

 • Kapslingsklassning
 • 100% vattentäta
 • Touch-kontroller
 • Passform
 • Batteritid
 • Benledningsteknik

Kapslingsklassning

När du ska köpa hörlurar för simning och du läser specifikationen kommer du märka att det finns olika klassificeringar som t.ex. IPX5. Detta indikerar hur pass vattentäta hörlurarna är. Somliga tål t.ex. endast lite vattenstänk medan andra kan vara under ytan i flera timmar utan att vatten sipprar in i mekaniken.

Det är extremt viktigt att ha kännedom om skillnaderna mellan de olika klasserna för att hitta ett par som verkligen fungerar för simning. Annars kommer lurarna garanterat att gå sönder.

Exempelvis måste du veta skillnaden mellan vattentäta respektive vattenresistenta hörlurar. De förstnämnda kan befinna sig under vattenytan en längre tid, medan de sistnämnda endast tål regn och vattenstänk.

Därför har vi nedan listat de olika klassificeringarna så du får en tydlig bild över skillnaderna och vad du ska välja.

KapslingsklassningNivå av vattentäthet
IPX0Inte vattentäta överhuvudtaget
IPX1Tål ett par droppar vatten
IPX2Går att använda när det regnar
IPX3Tål ett mer intensivt regnfall
IPX4Klarar av vattenstänk
IPX5Skyddar mot rinnande kranvatten
IPX6Tål ett högt tryck av vatten
IPX7Går att använda under ytan i 30 minuter
IPX8Snäppet bättre än IPX7, både djup- och längdledes

Av ovanstående tabell att döma så måste du välja vattentäta hörlurar för simning med en IPX7- eller IPX8-klassifikation. Annars kommer du inte kunna simma med dem.

Därtill är IPX8 det enda valet du har om du vill kunna simma längre än 30 minuter.

 • IPX2-IPX4 är vattenresistenta hörlurar som är avsedda för träning.
 • IPX5-IPX8 är vattentäta hörlurar som kan användas under vattenytan.

100% vattentäta

Som vi nämnde i ovanstående kapitel är vattentäta hörlurar en fråga om gradskillnad mellan 0-8. Ju högre klassning du väljer desto mer vattentäta är dem. Och köper du ett par lurar som är IPX8 så är de garanterat 100% vattentäta. Dock kostar dessa modeller givetvis mer än de som endast tål regn exempelvis. Men det är ditt enda val om du vill kunna simma i en pool eller om du ska vara med i ett triathlon.

Touch-kontroller

När du simmar är det viktigt att du med lätt hand kan byta låtar, pausa och spela och så vidare. Men förutsättningen för att detta ska fungera är att hörlurarna i fråga är utrustade med touch-kontroller som fungerar bra under vattenytan. Annars kommer knapparna vara sega att trycka ner, och du kommer inte få en respons på om du tryckt ner knappen eller ej.

Därför är det viktigt att touch-kontrollerna fungerar under ytan, dels att du får respons på varje tryck.

 • Är knapparna dåliga så kommer du inte kunna byta låt eller svara på samtal på ett enkelt sätt medan du simmar.

Passform

Oavsett vilka hörlurar du köper är passformen ett viktigt kriterium. Ett illustrativt exempel på detta är sovhörlurar som – om de inte har en bra passform – ramlar ur när du vrider på dig i sängen. Men när det kommer till vattentäta hörlurar för simning är det ännu viktigare.

bäst hörlurar för simning

För om passformen inte sitter bra så kommer hörlurarna garanterat att ramla ur öronen medan du simmar. Därefter kommer de sakteliga sjunka till poolens eller havets botten. Således har tusentals kronor bokstavligen kastats i sjön.

Därför är det absolut grundläggande att du testar hörlurarna i en fysisk butik. Annars har du inte ens chans att förutse hur pass hårt åtsittande de kommer vara för din huvud- och öronform. Så glöm för guds skull inte att testa lurarna innan du köper.

 • Glöm inte att testa passformen innan du köper.
 • Väljer du en modell som är löst åtsittande kommer lurarna sjunka till havsbottnen.

Batteritid

Förbereder du dig inför ett längre simlopp eller kanske en triathlon-tävling, så kan du befinna dig i poolen under flera timmar. Eftersom många vattentäta hörlurar för simning har en begränsad batteritid på 4-5 timmar, så ska du vara medveten om att uppspelningen kan pausas när du t.ex. befinner dig på upploppet.

För att säkerställa att du kan simma i timtals utan att vara orolig för att musiken ska stängas av, måste du välja ett par hörlurar vars batteritid överstiger 8 timmar. På så vis kan du vara i poolen under tillräckligt lång period utan att batteriet laddas ur.

 • Välj en modell med minst 8 timmars batteritid så du inte behöver gå upp från vattnet för att ladda lurarna.

Benledningsteknik

Under 2020 lanserades flera hörlurar som nyttjade en ny innovativ teknik, nämligen benledningstekniken. Detta är en typ av hörlurar som inte sitter på, i eller över örat – utan istället vilar dem på tinningen. Ljudvågorna uppfattas således av benen i ansiktet istället för hörselgångarna.

Benledningshörlurar har primärt två fördelar: dels uppfattar du ljudet från omgivningen samtidigt som du idrottar, vilket gör att du har bra kontroll var t.ex. båttrafiken befinner sig så du inte råkar simma in i en passerande båt eller liknande. Den andra fördelen är att du kan utföra hastiga ansiktsrörelser – vilket ofta förekommer när du simmar – utan att de ramlar av.

Å andra sidan är nackdelarna att ljudkvaliteten blir lidande eftersom ljudvibrationerna äntrar kroppen genom benen och inte örat. Exempelvis är basen betydligt sämre. Sålunda får du förvänta dig en sämre ljudbild på bekostnad av säkerhet och åtsittande passform.

Ett exempel på dessa hörlurar är Aftershokz Air.

Fördelar:

 • Hög säkerhet då du hör allting omkring dig.
 • Gör hastiga rörelser utan att de ramlar av – perfekt för simning.

Nackdelar:

 • Ljudkvaliteten är avsevärt sämre och lägre.
 • Basen är i princip obefintlig.

MP3-spelare

Känner du att det det kommer vara jobbigt att byta låtar i Spotify medan du simmar så är du inte ensam. Faktum är att många simmare föredrar att köpa hörlurar med inbyggd MP3-spelare. Detta innebär att du mycket lättare kan skifta låtar och volym. Dessutom tenderar batteritiden vara betydligt bättre.

Handsfree-samtal

Svara på samtal från din partner, ditt barn eller mamsen utan att behöva gå upp ur bassängen.

bäst vattentäta hörlurar

Om skribenten

Niklas Ivarsson
Niklas är utbildad ljudtekniker och har ägnat stora delar av sitt arbetsliv i Sveriges största studios som t.ex. Cheiron. Dessutom byggde han sitt första hemmabiosystem när han var 13 år gammal.
Läs mer från Niklas Ivarsson

Jämför liknande hörlurar

NamnBasLjudBrusred.KomfortVärde
AfterShokz Aeropex
7.0
8.5
8.0
10
8.5
AfterShokz Xtrainerz
7.5
9.0
8.5
10
8.0