Testvinnare

Världsklass
 

Razer BlackShark V2

Razer
5/5
 • Spelhörlurar i absolut världsklass
 • Utmärkt passiv brusreducering
 • Mjuka öronkuddar av minnesskum
 • Kompatibel med PC, Mac, PS4, Xbox One och Nintendo Switch
 • Spatial ljudupplevelse
 • Skräddarsy ljudet

i samarbete med PriceRunner

 

Xbox Wireless Headset

Xbox
4,8
 • Headset till Xbox Series S & X
 • Utomordentligt surroundljud
 • Lätta att enkla att använda
 • Stöd för spatialljud
 • Ingen kabel, dongel eller basstation behövs
 • Bekväm och anpassningsbar passform
 • 15 timmars batteritid
 • Saknar 3,5 mm uttag
 • Basbetonat ljud kräver EQ-justeringar

i samarbete med PriceRunner

 

Razer Blackshark V2 Pro

Razer
4,7
 • Razer HyperSpeed Wireless
 • 50 mm högtalare
 • Mjuka bekväma öronkuddar
 • Avtagbar 9,9 mm mikrofon
 • THX Spatial-ljud
 • Briljant för e-sport
 • Passiv brusreducering
 • Saknar batteriindikator

i samarbete med PriceRunner

Innehåll [ visa ]

Xbox headset

Ett bra Xbox headset kan lyfta din spelupplevelse enormt. Om du tenderar att spela i flera timmar i sträck, så är det t.ex. väldigt viktigt med ett par bekväma hörlurar som gör att du inte får ont. Vidare finns det modeller med så pass bra ljud att du kan höra från vilket håll dina motståndare närmar sig. Men numera finns det även VR-headset som gör spelupplevelsen mer uppslukande.

Dessutom måste du välja om du ska köpa ett trådbundet eller trådlöst Xbox headset. Oavsett vad du väljer så är det viktigt att du känner till de viktigaste faktorerna för att göra ett så bra val som möjligt. Därför har vi skrivit en köpguide innehållandes allt du behöver veta om olika headsets till Xbox 360, Xbox One och Xbox Series S/X.

Börja med att förkovra dig nedan för att sedan välja det Xbox headset som är bäst utifrån dina behov.

xbox headset

Så väljer du Xbox headset

Innan du köper ett Xbox headset finns det några saker du ska ha kännedom om. För det första har varumärket en stor tyngd i fråga om kvalitet, estetik och mångsidighet. För det andra måste du välja mellan ett billigt eller dyrt headset beroende på din budget. För det tredje ska du välja en inbyggd eller extern mikrofon.

Utöver ovan nämnda faktorer har vi nedan listat de viktigaste faktorerna du ska tänka på för att kunna göra ett så välinformerat val som möjligt.

1. Varumärket

En annan instrumentell del av ditt val av Xbox headset är vilket företag som tillverkat dem; eller som det heter i folkmun – vilket varumärke som står bakom.

Anledningen till varför varumärke är en bra faktor att utgå ifrån, är för att de mest välrenommerade företagen de facto har förtjänat sitt rykte. Därmed kan du alltid lita på att somliga varumärken alltid har hög kvalitet på sina produkter. Detta innebär att du som konsument har en trygghet att hålla fast vid om du är osäker över vilket Xbox headset du ska välja,

Men vad är det som särskiljer vissa varumärken från andra? Det kommer vi gå igenom härnäst:

 • Estetik
  Varje varumärke har ofta en estetisk framtoning som särskiljer dem från konkurrenterna. Till exempel är Marshall kända för sina rockiga hörlurar, och Apple för sin vita design. Detta gör att konsumenter gärna väljer en design som bekräftar deras identitet. Följaktligen väljer många gamers en fräck design med inbyggd belysning eftersom det går hand i hand med spelkulturen.
 • Mångsidighet
  Vill du kunna använda ett Xbox headset till annat än spel, så är mångsidighet en av dem delar du ska tänka på. Somliga varumärken tillverkar hörlurar för båda syftena, medan andra fokuserar på att bli så bra som möjligt på ena delen. Därför ska du välja varumärke utifrån hörlurarnas mångsidighet. Exempelvis är Bose extremt bra på att både tillverka gaming headset som kan användas till vardags också.
xbox headset one

2. Skillnad mellan billiga och dyra Xbox headsets

En fråga du måste ställa dig själv innan du bestämmer dig för att köpa ett Xbox headset är: hur mycket är du beredd att betala? Det är nämligen så att skillnaden mellan dyra och billiga headset är enorma. Därför kommer vi att förtydliga detta nedan så du får en bättre hum om vad just du ska välja.

Vad som utmärker dyra Xbox headset

Det finns primärt 4 faktorer som utmärker dyra Xbox headset. Dessa är ljud, batteritid, konstruktion och komfort. Oavsett vad din budget är så måste du känna till skillnaderna mellan budget- och premium-modellerna. Annars vet du inte vad du går minste om.

 • Ljudkvaliteten
  Kvalitativa hörlurar till Xbox utmärks framförallt av dess ljudkvaliteten. Det är nämligen så att ljudbilden blir tydligare, rundare och betydligt mer verklighetstrogen. Har du t.ex. ett gammalt Xbox One headset kan du räkna med att ljudkvaliteten är betydligt sämre än dem tillverkade för Xbox Series X/S. Till exempel är basen djupare samtidigt som mellanregistret levererar på en högre nivå.
 • Batteritiden
  Dyra, trådlösa Xbox headset har en lång batteritid, inte sällan mellan 20-40 timmar. Detta står i bjärt kontrast till billigare headsets som endast erbjuder en batteritid på max 15 timmar. Såldes behöver du ladda hörlurarna betydligt mer sällan vilket ofta är ett av de huvudsakliga argumenten till varför du hellre ska köpa dyra än billigare gaming headset i gemen.
 • Konstruktionen
  Hur pass robust och slittålig ett Xbox headset är, bestäms av hur pass dyra dem är. Kort sagt har billiga headset en tendens att gå sönder betydligt fortare än dyrare modeller. Såldes: om du vill att lurarna ska hålla i ett par år – välj en dyrare variant.
 • Komfort
  Sist men inte minst så är komforten och bekvämligheten det som utmärker dyra Xbox headset från billiga. Spelar du under långa perioder så blir detta än viktigare. Och eftersom detta är en av de viktigaste faktorerna för konsumenter när de ska köpa gaming headset, så är det inte en del av ditt köp du ska underskatta.

Om du har läst ovanstående lista och känner att det inte är viktiga faktorer för dig – då kan du med gott samvete köpa ett billigt headset. Men har du större krav så ska du definitivt spendera lite extra.

3. Design

En ofta förbisedd aspekt av Xbox headset är designen. Trots att hörlurarnas syfte är att leverera så bra ljud som möjligt för att förhöja spelupplevelsen, är designen en väldigt viktig faktor.

Väldigt många konsumenter väljer faktiskt ett gaming headset utifrån dess estetiska framtoning. Exempelvis finns det modeller som har inbyggd LED-belysning. Detta älskas av gamers oavsett ålder. Därtill bidrar dem till ett mer stämningsfullt spelande.

Utöver färger och belysning så bestäms designen på ett Xbox headset även av vilken typ av hörlur det är. Antingen kan du välja ett par over-ears eller on-ears. Skillnaderna dem emellan är väldigt stor ur ett ljud-perspektiv, men framförallt designmässing. Somliga människor tycker over-ears är betydligt snyggare eftersom de är större och ser robusta ut. Men andra människor ogillar dem av precis samma anledning, och föredrar istället on-ears.

Det viktiga är att välja en design som du tycker är snygg och som går i linje med din identitet.

4. Mikrofon

Eftersom alla gamers idag spelar med varandra online, så är behovet av kommunikation större än någonsin. Kommunikationen sker via en mikrofon som antingen är inbyggd eller extern. Men kvaliteten på mikrofonerna skiljer sig väsentligt från varandra. Till exempel finns det billiga mikrofoner som lätt går sönder och som gör att du inte hör något ljud när du t.ex. spelar Fortnite eller liknande.

Därför ska du välja en mikrofon som har en utmärkt röstkvalitet. Annars kommer dina medspelare inte att höra dig tydligt, och ju mer kristallklar kommunikationen är, desto högre sannolikhet att ni vinner.

Kort sagt har externa mikrofoner i regel bättre röstkvalitet än inbyggda. Däremot är risken högre för att den externa mikrofonen går sönder om du råkar tappa ditt Xbox headset i marken. Trots att det inte är vanligt förekommande är det likväl en faktor du måste ta med i ekvationen.

 • En dålig mikrofon försvårar kommunikationen med dina medspelare.
 • Det finns både för- och nackdelar med inbyggd vs extern mikrofon.
bäst xbox headset

5. Ljudkvalitet

Den tveklöst viktigaste faktorn i ditt val av Xbox headset är ljudkvaliteten. För några år sedan var det godtyckligt eftersom de flesta modellerna höll ungefär samma kvalitet. Men på senare år har flera tekniska innovationer gjorts vilket möjliggjort en mer avancerad ljudbild.

Till exempel finns det idag Xbox headset som är utrustade med vad som kallas för DTS Headphone: X. Detta innebär att du kan höra från vilken riktning dina motståndare närmar sig ifrån. Bättre spelupplevelse än det är omöjlig att erfara.

Fastän det givetvis är dyrare med headset med god ljudkvalitet är det något som är värt att lägga pengarna på. Så om du vill ha en sublim spelupplevelse så är ljudkvaliteten den viktigaste faktorn.

 • Ju bättre ljudkvalitet desto bättre spelupplevelse.
 • DTS Headphone X innebär att du hör ljud från olika riktningar.

Så ansluter du ett Xbox headset

Det är inte helt självklart hur man ska gå till väga för att ansluta ett Xbox headset till konsolen. För det skiljer sig nämligen beroende på vilket headset du köpt. Därför har vi nedan förklarat hur du går till väga utifrån vilket typ av headset du har.

 • Trådbundet headset
  Är ditt headset inte trådlöst så ska du ansluta det till hörlursuttaget på kontrollen. Om det inte finns ett 3,5 mm-uttag så måste du köpa en tillhörande adapter.
 • Xbox Wireless Headset
  Har du specifikt köpt ett Xbox Wireless Headset så behöver du bara parkoppla hörlurarna med konsolen genom att trycka på knappen på framsidan av konsolen.
 • USB-port
  Är det ett trådlöst Xbox headset du har så kopplas en dongel vanligtvis in via USB-porten. Därefter kan du njuta av friheten som trådlösa hörlurar innebär.

Om skribenten

Niklas Ivarsson
Niklas är utbildad ljudtekniker och har ägnat stora delar av sitt arbetsliv i Sveriges största studios som t.ex. Cheiron. Dessutom byggde han sitt första hemmabiosystem när han var 13 år gammal.
Läs mer från Niklas Ivarsson

Jämför liknande hörlurar

NamnBasLjudBrusred.KomfortVärde
Razer BlackShark V2
9.0
9.5
10
10
9.5
Xbox Wireless Headset
9.5
9.0
8.0
10
9.0
Razer Blackshark V2 Pro
8.0
9.5
9.0
10
9.0